RI&E: check ‘m zelf, voordat de Inspectie het doet

De helft van de Nederlandse bedrijven beschikt niet over een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Dat is zorgwekkend, maar denk niet dat bedrijven mét RI&E zoveel beter af zijn. In de praktijk blijkt het document vaak ondermaats, onduidelijk of gedateerd. Werk aan de winkel voor ondernemend Nederland.

Elk bedrijf met medewerkers is wettelijk verplicht een RI&E op te stellen. Bedrijven met meer dan 25 medewerkers moeten die ook laten toetsen door een veiligheidskundige of arbeidshygiënist.

Aansprakelijk
Veruit de meeste ondernemers vertel ik daarmee niets nieuws. Dat maakt het des te opvallender dat zoveel bedrijven de RI&E links laten liggen. In hun achterhoofd weten ze wel dat ze er ‘iets’ mee moeten, maar ja: druk, ingewikkeld, geen prioriteit. En bovendien, hun kantoor rondkijkend, zijn ze eigenlijk best tevreden met wat ze zien: er is genoeg licht en ruimte, de beeldschermen staan op de juiste hoogte en het raam staat open voor frisse lucht. Wat kan hier nou misgaan?

Genoeg. Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) bijvoorbeeld, als gevolg van werkdruk. PSA is een beroepsziekte waartegen de werkgever verplicht is maatregelen te nemen. Deze moeten zijn vastgelegd in de RI&E. Als werkgever kunt u aansprakelijk gesteld worden als blijkt dat de RI&E (of de uitvoering ervan) onder de maat is.

Met alleen een RI&E bent u er niet. Deze moet ook op orde blijven. Een RI&E behoeft elk jaar een update en zou elke drie jaar opnieuw getoetst moeten worden. Wat gebeurt er als u dit nalaat?

Vinger eraf
Een medewerker van een industrieel bedrijf besloot tijdens de werkzaamheden zijn handschoenen uit te doen. Even later lag een vinger eraf. De werkgever is verplicht arbeidsongevallen te melden bij de Inspectie. En tja, die komt dan op bezoek… Een controle van de RI&E maakt dan standaard deel uit van de controle. De inspecteurs stellen vragen: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat staat hierover in de RI&E? Wat heeft u als werkgever gedaan om dit ongeluk te voorkomen?

Zorg dat uw kwaliteitsmedewerker of preventiemedewerker regelmatig uw RI&E onder de loep neemt. Arbeidsongevallen en beroepsziekten beperken zich niet tot fabrieken. U kunt er morgen op kantoor mee te maken krijgen. Laat uw RI&E dan niet uw liability zijn. Check uw RI&E, voordat de Inspectie het doet. De boetes draaien in dat stadium niet om tientjes. Dan betaalt u de hoofdprijs.

Losse diensten

Wilt u liever losse diensten afnemen? Dat kan!

Outplacement

U kunt niet verder met uw medewerker en bent genoodzaakt een outplacementtraject starten? Wij begeleiden uw medewerker op weg naar een nieuwe…

PAGO

Kent u alle gezondheidsrisico’s voor uw personeel? Laat onze specialist de gezondheid van uw medewerkers in kaart brengen middels het Periodiek…

Werkplekonderzoek

Zijn alle werkplekken optimaal ingericht? Met een werkplekonderzoek door onze specialist kunnen gezondheidsklachten…

RI&E

Weet u waar de veiligheids- en gezondheidsrisico’s zijn binnen uw bedrijf? Onze specialist brengt deze in kaart zodat het werk gezond en veilig kan…

Bekijk meer losse diensten